

Συχνές ερωτήσεις
Οι εταιρείες που εισάγουν μπαταρίες υποχρεούνται να συλλέγουν και να διαχειρίζονται τις μπαταρίες. Υπόχρεοι για τη διαχείριση των μπαταριών που τοποθετούν στην αγορά είναι τόσο οι εταιρείες που εισάγουν μπαταρίες για χρήση σε διάφορες συσκευές, όσο και οι εταιρείες που εισάγουν συσκευές με ενσωματωμένες μπαταρίες (επαναφορτιζόμενες ή μίας χρήσης).
Τα έξοδα για την συλλογή και αποστολή των μπαταριών στο εξωτερικό για ανακύκλωση καλύπτονται από τους εισαγωγείς μπαταριών σύμφωνα με το ΚΔΠ125/2009. Το Συλλογικό Σύστημα Διαχείρισης Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών ΑΦΗΣ Κύπρος Λτδ, που έχει δημιουργηθεί από τους ίδιους τους εισαγωγείς, λειτουργεί με τις εισφορές διαχείρισης και συντονίζει όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται: Από την ενημέρωση του καταναλωτή και τη συλλογή των μπαταριών μέχρι και την τελική διάθεσή τους για ανακύκλωση.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία που ψηφίσθηκε πρόσφατα καθορίζονται για όλα τα κράτη μέλη οι παρακάτω στόχοι συλλογής φορητών μπαταριών: Θα πρέπει να συλλέγεται το 25% κατά βάρος των φορητών μπαταριών που διακινούνται στη χώρα μέχρι την 26/9/2012 Θα πρέπει να συλλέγεται το 45% κατά βάρος των φορητών μπαταριών που διακινούνται στη χώρα μέχρι την 26/9/2016
Τα έσοδα που εισπράττει ο Οργανισμός από τις εταιρείες χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία του Οργανισμού με κύριο στόχο την επίτευξη των στόχων της νομοθεσίας με το λιγότερο δυνατό κόστος. Η ΑΦΗΣ ως μη κερδοσκοπικός Οργανισμός, χρησιμοποιεί οποιοδήποτε τυχόν πλεόνασμα σαν έσοδο της επόμενης χρονιάς.
Το 2016 η ΑΦΗΣ κατάφερε για πρώτη φορά να πετύχει τους στόχους της που ήταν η συλλογή και η διαχείριση του 25% των μπαταριών που τα μέλη της τοποθετούσαν στην αγορά. Με την αλλαγή όμως της νομοθεσίας η οποία από το 2016 και μετά αύξησε το ποσοστό διαχείρισης από 25% σε 45% η ΑΦΗΣ προσπαθεί να πετύχει τους νέους στόχους. Επενδύει ένα μεγάλο μέρος των εσόδων της σε επικοινωνία και τα αποτελέσματα των 2 τελευταίων χρόνων δείχνουν πως σύντομα ο στόχος του 45% θα επιτευχθεί.
Τα τέλη καθορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού και εγκρίνονται από την Συμβουλευτική Επιτροπή Διαχείρισης Αποβλήτων (ΣΕΔΑ) κατά την διαδικασία αδειοδότησης του Οργανισμού. Αν ο Οργανισμός θέλει να αλλάξει τα τέλη του κατά την διάρκεια της αδειοδότησης πρέπει πάλι να πάρει έγκριση από την ΣΕΔΑ.
Ναι οι μπαταρίες που συλλέγονται αποστέλλονται σε εργοστάσια ανακύκλωσης μπαταριών στην Ευρώπη και ανακυκλώνονται.