Σύμφωνα με τον Κανονισμό ΚΔΠ 56/2016 του περί Στερεών και Επικίνδυνων Αποβλήτων Nόμου (Ν215 (Ι)/2002), καθορίζονται οι βασικές παράμετροι που διέπουν την κυκλοφορία και τη διαχείριση των Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών (Φ.Η.Σ. ή μπαταρίες) στην κυπριακή αγορά. Συγκεκριμένα, βάσει του νόμου, πρέπει να διασφαλίζεται η συλλογή των μπαταριών, ξεχωριστά από τα Δημοτικά στερεά απόβλητα και η περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση τους. Ο κανονισμός βασίζεται στην Οδηγία 2013/56/ΕΕ.
Την πιο πάνω υποχρέωση ανάκτησης και ανακύκλωσης των μπαταριών επωμίζονται οι παραγωγοί οι οποίοι στην περίπτωση της Κύπρου είναι εξ’ ολοκλήρου εταιρείες που εισάγουν τις μπαταρίες στην Δημοκρατία. Υπόχρεοι για τη διαχείριση των μπαταριών που τοποθετούν στην αγορά είναι τόσο οι εταιρείες που εισάγουν μπαταρίες για χρήση σε διάφορες συσκευές, όσο και οι εταιρείες που εισάγουν συσκευές με ενσωματωμένες μπαταρίες (επαναφορτιζόμενες ή μίας χρήσης).
Οι τρόποι ανταπόκρισης των επιχειρήσεων έναντι της υποχρέωσης τους, βάσει του Νόμου, μπορεί να είναι, είτε με την οργάνωση ατομικών Συστημάτων Διαχείρισης είτε με την οργάνωση και συμμετοχή σε συλλογικά Συστήματα Διαχείρισης.
Στην Κύπρο, ανάλογα και με την πρακτική άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, ένας αριθμός επιχειρήσεων έχει συμβληθεί και έχει δημιουργήσει το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Α.Φ.Η.Σ. Κύπρος Λτδ.
Ο Οργανισμός ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), ως οργανισμού ομπρέλα, και σήμερα μέτοχοι του είναι επιχειρήσεις – εισαγωγείς μπαταριών υπόχρεοι στη Δημοκρατία. Μέχρι σήμερα στο Σύστημα συμμετέχουν πέραν των 230 εταιρειών.