ΚΟΙΝΟ

Γιατί είναι σημαντική η ανακύκλωση μπαταριών;

Κάθε μπαταρία διανύει έναν «κύκλο ζωής». Ο κύκλος αυτός ξεκινάει από το εργοστάσιο κατασκευής της και φτάνει στον τελικό χρήστη, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την τελική της κατάληξη. Ο άνθρωπος έχει λοιπόν την επιλογή εάν θα απορρίψει την άδεια μπαταρία στα σκουπίδια ή εάν θα την ανακυκλώσει σε έναν από τους διαθέσιμους κάδους της Α.Φ.Η.Σ.

Στην περίπτωση που μια μπαταρία απορριφθεί στα σκουπίδια, τότε οι τοξικές ουσίες που περιέχει, όπως είναι τα βαρέα μέταλλα, θα καταλήξουν στο έδαφος και μέσω του υδροφόρου ορίζοντα θα ενταχθούν στην τροφική αλυσίδα… με τελικό αποδέκτη τον άνθρωπο. Η πρόσληψη βαρέων μετάλλων μέσω της διατροφής μπορεί να επιφέρει μακροπρόθεσμα σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην υγεία του ανθρώπου, εξαιτίας του φαινομένου της βιοσυσσώρευσης.

Ειδικότερα, κατά το φαινόμενο αυτό, οι τοξικές ουσίες σταδιακά συσσωρεύονται στους ιστούς του οργανισμού αφού οι μεταβολικές διεργασίες πραγματοποιούνται ιδιαίτερα δύσκολα και όταν ξεπεραστεί ένα κρίσιμο όριο συγκέντρωσης προκαλούνται διάφορα προβλήματα. Συγκεκριμένα, τα βαρέα μέταλλα έχουν κατηγορηθεί από την επιστημονική κοινότητα για αιματολογικές και νευρολογικές διαταραχές σε παιδιά και ενήλικες, νεφρικές βλάβες, διάφορα είδη καρκίνου κ.ά.

Επομένως, με την ανακύκλωση των μπαταριών συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας, εξοικονομούμε πρώτες ύλες και ενέργεια και βοηθάμε στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων στις χωματερές.

Scroll to Top